Hyvinvointihuoneessa taukojumppa ja isommankin porukan treeni sujuu
Ennaltaehkäiseviä toimia, käytännön tukea ja johtamisen kehittämistä
Sakupessa on tehty systemaattista ja kokonaisvaltaista työtä työntekijöiden työkyvyn tukemiseksi, ja tämä työ on tuottanut hyviä tuloksia. Työkykyjohtamiseen ja hyvinvointiin panostaminen on ollut kannattavaa ja tehdyt toimenpiteet hyödyllisiä, sillä sairauspoissaolot ovat laskeneet lähes 25 prosentilla kuluneiden kahden vuoden aikana.
Työkyvyn tukemisessa keskeisessä roolissa on ollut työn fyysisen kuormituksen huomioiminen ja sen mukanaan tuomien haasteiden, erityisesti TULE- eli tuki- ja liikuntaelinvaivojen vähentäminen.
”Siilinjärven yksikön Hyvinvointihuone on erinomainen esimerkki käytännön toimista, jotka tukevat fyysistä hyvinvointia tarjoamalla mahdollisuuden venyttelyyn, lihaskuntoharjoitteluun ja kehon palautteluun. Lisäksi ergonomialähettiläiden vetämät päivittäiset jumppatuokiot lisäävät arjen hyvinvointia ja ennaltaehkäisevät TULE-vaivoja”, kertoo Sakupen henkilöstöpäällikkö Heli Ketola.
Näiden toimien kohdistaminen erityisesti työpistekohtaisiin tarpeisiin sekä käytännön vinkkien, kuten kinesioteippauksen ja kohdennettujen liikeratojen opettaminen, parantaa työntekijöiden jaksamista ja vähentää fyysisten rajoitteiden syntymistä.
”Varhaisen tuen kulttuurin vahvistaminen ja seurannan uudistaminen ovat auttaneet havaitsemaan työkyvyn haasteet ajoissa. Käytössämme on myös työkaluja ja hankkeita, kuten UEF ABC-malli ja Mielitekoja 2.0 -hanke, jotka tarjoavat konkreettisia keinoja hyvinvoinnin tukemiseen etenkin mielen hyvinvoinnissa, jonka osalta saavutamme viime vuoden tapaan myös tänä vuonna noin 15 prosentin laskun poissaoloihin”, sanoo Heli Ketola.
Korvaavan ja kevennetyn työn malli mahdollistaa työn jatkamisen työkykyä tukien. Sakupen työkykypolku tarjoaa selkeän prosessin tukitoimille esihenkilöiden käyttöön. Työturvallisuuden parantaminen, perehdytysprosessin kehittäminen ja esihenkilötyön vahvistaminen tukevat työkyvyn laajempaa kokonaisuutta, joka sisältää sekä fyysisen että henkisen hyvinvoinnin ja työyhteisön turvallisuuden ja johtamisen laadun.
Sakupen hyvinvoinnin vuosikello ja parhaillaan käynnissä oleva hyvinvointikysely ovat myös tärkeitä keinoja seurata ja kehittää toimintaa. Ne auttavat asettamaan yhteisiä tavoitteita ja pitämään huolen siitä, että työntekijöiden tarpeet huomioidaan yhtiön tavoitteiden rinnalla.
”Kokonaisuudessaan lähestymistapamme työkyvyn tukemiseen on yhdistelmä ennaltaehkäiseviä toimia, käytännön tukea ja johtamisen kehittämistä. Tämä monipuolinen toimintatapa vahvistaa tavoitteitamme olla vastuullinen ja välittävä työnantaja”, sanoo Heli Ketola.