Kohti tulevaisuuden työvaatetta
Miltä sairaalan työntekijät näyttävät vuonna 2025? Siinäpä vasta kysymys, johon ei ole vielä vastausta.
Olemme Sakupessa ottaneet haasteen vastaan ja lähdemme polulle tulevaisuuden työvaatetta kohden. Käynnistimme Sakupen työvaatemalliston tuotekehitysprojektin syksyllä 2017 ja tavoitteenamme on uusien vaatteiden saaminen käyttöön vuodesta 2020 alkaen.
Työvaatteiden tuotekehitys, kuten muidenkin tuotteiden, on tehtävä huolella ja laadukkaasti. Työvaatteiden tuotekehitykseen liittyy markkinoiden ja tarpeiden kartoittamisen lisäksi aina eri vaihtoehtojen koekäyttö, joka tehdään todellisessa ympäristössä ja riittävän pitkällä aikajaksolla. Siksi on hyvä varata riittävästi aikaa suunnittelulle ja koekäytöille.
Maailma on laajentunut myös työvaatteiden valmistuksen osalta. Valmistukseen liittyvät toimijat ovat Euroopan lisäksi myös kaukana maailmalla. Kankaiden ja vaatteiden valmistus voi kestää useita kuukausia, etenkin jos kyseessä on suuri hankintamäärä.
Työvaatetta käytetään ja pestään elinkaaren aikana monia kymmeniä kertoja. Teollisessa pesussa sen hygieenisyydestä ja siisteydestä huolehditaan. Myös monta muuta yksityiskohtaa tulee miettiä; näkyykö kaula-aukosta sisään, onko Virve-puhelimelle paikka, miten eri kokoiset henkilöt saavat istuvat vaatteet. Työvaatekokonaisuus muodostuu monesta pienestä palapelin palasesta.
Työvaate on osa työpäivää ja sitä pidetään päällä jokaisena työpäivänä. Siksipä siitä on jokaisella henkilökohtainen mielipide. Näitä mielipiteitä minulla on ollut mahdollista lukea Sakupen tekemästä työasukyselystä kolmessa sairaanhoitopiirissä. Vastauksia saimme 3400 kappaletta, joten tämä on todellakin kiinnostanut monia. Kiitoksia vielä kaikille vastaamisesta!
Työvaatteen tuotekehitys on aina yhteinen projekti, johon osallistuu parhaimmillaan asiakasorganisaation vastuuhenkilöiden lisäksi työasujen todellisia käyttäjiä! Tämä koskee niin terveydenhuoltoa, kuin vaikkapa konepajateollisuutta, tai elintarvikeyrityksiä.
Tuotekehityksen alussa voi esiintyä villejäkin ajatuksia. Kuitenkin täytyy olla realisti todeten, että tiettyjä pelikentän rajoja täytyy asettaa ja kaikkia toiveita ei voida toteuttaa. Esimerkiksi työvaatteen materiaalia valitessa tulee ottaa huomioon sen pesuominaisuudet teollisessa pesulassa ja että se sileytyy kauniisti työasujen viimeistelytunnelissa.
Miten mukavaa on ottaa puhdas ja siisti työasu käyttöön aamulla. Siitä on hyvä lähteä aloittamaan työpäivä! Voiko työvaatetuksella lisätä tehokkuutta, kysyttiin minulta osallistuessani haastatteluun tammikuussa seminaarissa. Varmastikaan työvaate ei saa henkilökuntaa tekemään nopeammin, tehokkaammin tai jaksamaan väsymättä pitkää päivää (kuten robotit elokuvissa). Kuitenkin sillä on vaikutusta työtyytyväisyyteen ja sitä kautta työn tehokkuuteen. Kaikkia työyhteisöjen ongelmia ei hyväkään työvaate pysty korjaamaan, mutta mukavassa työvaatteessa on ilo tehdä töitä.
Olen onnekas, että olen päässyt mukaan suunnittelemaan tulevaisuuden työvaatetta.
Ulla Lappalainen
Sakupe, Tekstiilipalvelupäällikkö