Kuulumisia huoltojoukkojen luottopakeilta

Sakupen pesuloissa työskentelee kaikkiaan noin 250 työntekijää. He kukin ovat oman työpanoksensa kautta tukemassa terveydenhuoltoa koronakriisin aikana. Sakupelaiset varmistavat päivittäin puhtaat tekstiilit sekä potilaille että potilastyötä tekeville.

Sakupen kolmella paikkakunnalla toimivista pesuloista toimitetaan puhtaat tekstiilit Pirkanmaan, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen ja Itä-Savon maakuntien alueille.

Keitä me olemme? Olemme leppoisan rentoa pyykkäriporukkaa, joista osa jo rautaisia tekstiilihuollon ammattilaisia ja osa vielä matkalla sellaiseksi. Porukkaamme sopii monenlaista naamaa, miestä naista, nuorta ja vähän kokeneempaa. Mutta kaikilla on vahva halu osaltaan auttaa suomalaisia tämän suuren taistelun keskellä.

”Oli pyhä tai arki, terveyskeskukset, vanhainkodit ja muut terveydenhuollon yksiköt tarvitsevat käyttöönsä puhdasta tekstiiliä sekä ylle että alle”, kertoo Sakupen pääluottamusmies ja tekstiilihuoltaja Tero Kallinen.

Taistelu viruksia ja bakteereja vastaan on sakupelaisille arkipäivää. Koska pesuun tuleva pyykki on yleensä sairaalapyykkiä, kulkee siinä mukana normaalitilanteessakin kotipyykkiä enemmän pöpöjä. Siksi erilaisten suojainten käyttäminen on tärkeää.

”Meille suojautuminen on peruskäytäntö, olipa vastassa korona tai norovirus”, Tero sanoo.

Eristyspyykki, jollaista esimerkiksi koronapandemian aikainen pyykki on, käsitellään kahteen kertaan. Näin saadaan kaksinkertaisen desinfioinnin ansiosta varmistettua, että kaikki asiakkaalle lähtevä tekstiili on puhdasta.

”Olemme kasvattaneet puskurivarastoa taataksemme toimitusvarmuuden kaikissa koronataistelun vaiheissa”, kertoo Teron tavoin tekstiilihuoltajana toimiva Mikko Nojonen. ”Me olemme tämän koronataistelun takimmaiset huoltojoukot”, hän jatkaa pilke silmäkulmassa.

Oikea annos huumoria arjessa helpottaa kiireen keskellä. Samalla se vahvistaa työntekijöiden yhteenkuuluvuuden tunnetta.

”Työmme merkityksellisyys tuntuu tällaisina kriisiaikoina tavallista enemmän. Olemme tässä yhteisvoimin mukana ja tekemisessämme näkyy selvästi kaikkien halu auttaa”, sanoo Mikko, jonka toimenkuvaan kuuluvat myös työsuojeluvaravaltuutetun tehtävät.