Muovijätettä syntyy entistä vähemmän

Olemme onnistuneet yhdessä asiakkaidemme kanssa vähentämään muovin käyttöä tekstiilien pakkaamisessa. Siilinjärven ja Jyväskylän toimipisteillä ei pakkaamisessa käytetä enää muovia lainkaan, ja Joensuussakin muovin käyttö on vähentynyt reilusti. Olemme korvanneet kertakäyttöiset muovipussit pestävillä ja uudelleen käytettävillä verkko- ja pyykkipusseilla.

Pesulassa muovijätettä syntyy eniten uusien tekstiilien toimituksesta ja siitä, että kosteat siivousliinat palautetaan meille muovipusseissa. Esimerkiksi Sakupen Jyväskylän pesulassa syntyy 6–8 jätesäkillistä muovijätettä päivässä pelkästään kosteita siivouspyyhkeitä sisältävistä muovipusseista.

Eri muovilaaduille löytyy erilaisia kierrätysvaihtoehtoja. Esimerkiksi kirkas kalvomuovi voidaan kierrättää uusiomuovin raaka-aineeksi. Jyväskylässä pesulamme asiakkaat ovatkin siirtyneet käyttämään kirkkaita muovipusseja.
Olemme hankkineet muovia varten paalaimen, jolla voimme paalata lähes kuukauden muovit ja kierrättää muovin jäteyhteistyökumppanimme kautta. Muovista saamamme korvaus vähentää paalaimen leasing-kustannuksia. Paalaamme myös mustaa muovia ja pahvia kierrätettäväksi.

Näiden toimenpiteiden avulla olemme onnistuneet vähentämään jätekuljetuksiamme noin puolella.