Sairaala Novassa otettiin käyttöön uudet metsänvihreät työasut

Tammikuussa 2021 Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä avattiin uusi upea Sairaala Nova. Se tarjoaa erikoissairaanhoidon palvelut 275 000 keskisuomalaiselle ja perusterveydenhuollon palvelut noin 56 000 jyväskyläläiselle. Sairaala Novassa työskentelee päivittäin lähes 3 000 työntekijää, joille Sakupe toimittaa työasut. Sairaala Nova on Keski-Suomen maakunnan suurin koskaan tehty julkinen investointi. Se on myös ensimmäinen vuoden 1980 jälkeen rakennettu kokonaan uusi sairaala Suomessa.

Novassa otettiin käyttöön myös uudet työvaatteet. Uusi työasu on kierrätettävää mikrokuitua ja se on käyttömukavuudeltaan entistä parempi. Myös mallin kaavoitukseen ja istuvuuteen on erityisesti panostettu. Housuissa on myös kovasti kiitosta saaneet reisitaskut, jotka korvaavat puseron hygieniasyistä vähäisempää taskumäärää.

Työasumalliston väritysten suunnittelussa Sairaala Novalla oli apuna sairaalan ulkoisen imagon suunnittelutoimisto Avidly, jonka suunnitelmien perusteella värimaailma valikoitui luonnonläheiseksi metsänvihreäksi.
Sakupen yhteistyökumppani työasuhankinnassa on ollut Touchpoint. Sekä yhteistyökumppanimme että Sairaala Novan edustajien näkökulmasta projekti työasujen uudistamiseksi on ollut onnistunut:

Olimme alusta asti innoissamme päästessämme jatkamaan yhteistyötä Sakupen kanssa Sairaala Novan työasujen tiimoilta. Projekti oli työvaateprojektiksikin varsin pitkä, ja myöskin opettavainen. Esimerkiksi uusi värimaailma vaati tiivistä yhteistyötä ja koordinointia kangastoimittajan sekä muiden projektin osapuolten kanssa. Olemme kuitenkin erittäin tyytyväisiä, että projekti saatiin maaliin aikataulussa, vaikkakin pandemiatilanne vaikutti sekä tuotanto- että laivausaikatauluihin. Tärkeintä meille on kuitenkin tyytyväinen asiakas sekä projektista saadut opit, joita toivomme pääsevämme hyödyntämään vastaavissa projekteissa jatkossakin.

Minja Kokkonen
Project & Development Manager, Touchpoint

Sairaala Novan suunnitteluun kuului myös henkilöstön työasujen täydellinen uudistus. Keväällä 2019 aloitimme työvaatteiden suunnittelun yhteistyössä Sakupe Oy:n palveluja käyttävien muiden sairaanhoitopiirien kanssa. Yhteisiksi tavoitteiksi asetimme työasun käytettävyyden, työturvallisuuden, taloudellisuuden ja vastuullisuuden. Sairaala Novan työasuissa halusimme tuoda vahvasti esille myös sairaalan arkkitehtuurin, uudistuneen ilmeen ja värimaailman. Ennen valintaa työasut olivat esillä henkilöstöravintolassa, asun materiaalia pääsi testaamaan ja henkilöstö sai äänestää kolmesta eri värimallista. Reilusti yli tuhannella äänellä työasuksi valikoitui Sairaala Novan teeman mukaiset värit vaalean vihreä ”virtaava vesi” ja tumman vihreä ”metsä”. Myös työasuun tulevat tekstit ja Sairaala Novan logo uusittiin. Henkilöstön tyytyväisyys valittuun materiaaliin on tullut esille useissa keskusteluissa. Valittu malli sekä värimaailma ovat saaneet myös kiitosta niin henkilöstöltä kuin asiakkailtamme. Uudistetut työasut ovat yksi tärkeä osa Sairaalan Novan näkyvyyttä. Kiitämme kaikkia yhteistyökumppaneita ja sairaalan henkilöstöä, jotka olivat mukana työasujemme suunnittelussa ja uudistamisessa!

Heljä Lundgrén-Laine
Johtajaylihoitaja, KSSHP, Sairaala Nova

Henna Tikka
Puhtauspalveluiden johtaja, KSSHP, Sairaala Nova