Työvaatemateriaalit ja pesumenetelmät allergisia ajatellen

Sakupe kehittää uusia työasuja yhteistyössä vaatevalmistajien kanssa. Kehitysprosessissa otamme huomioon kankaiden materiaalit myös allergisia ajatellen. Panostamme tuotteiden koekäyttöön aidossa työympäristössä, jolloin saamme kerättyä käyttökokemuksia ja palautetta materiaalin tunnusta.

Valitsemamme työvaatekankaat ovat käyttäjille turvallisia. Ne ovat pääsääntöisesti Oeko-Tex-sertifioituja ja niiden valmistuksessa on noudatettu Reach-säädöksiä kemikaalien osalta. Ökö-Tex 100 -standardi takaa sen, että vaatteessa ei ole haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä.

Työasut pestään aina ennen käyttöönottamista, jolloin niissä mahdollisesti olevat kankaan valmistuksessa ja värjäyksessä käytetyt kemikaalit lähtevät pois. Suosimme vaaleita materiaalia, sillä niissä on vähemmän väripigmenttejä kuin hyvin tummissa työasuissa.

Käytämme entistä enemmän mikrokuitukankaita. Mikrokuitukankaan pitkästä filamenttikuidusta irtoaa tekstiilipölyä paljon vähemmän kuin perinteisistä puuvilla- ja sekoitetekstiileistä. Ilmaan ei erity pölyä, ja tästä syystä esimerkiksi leikkaussaleissa ja toimenpideyksiköissä käytetään mikrokuituja.

Tekstiilien pesumenetelmät ja pesuaineannostelut on valittu lajitelmakohtaisesti likaisuusasteen mukaan. Pesukemikaalit irrottavat lian. Tahranpoisto ja desinfektio puolestaan saadaan aikaan peretikkapohjaisilla desinfektio- ja tahranpoistokemikaaleilla.

Pesuprosessiin on valittu optimaaliset olosuhteet niin veden, pesukemikaalien kuin lämmön suhteen. Monipesukertakankailla varmistetaan mahdollisimman pieni tekstiilien kuluminen ja bakteerikankailla desinfektion toteutuminen. Eri testikankaiden avulla varmistetaan, että pesu toteutetaan niin pienellä pesuainemäärällä kuin mahdollista. Prosesseissamme ei ole käytössä hajusteita eikä optisia kirkasteita sisältäviä pesukemikaaleja.
Prosessin toteutumista valvotaan koneiden automaattivalvonnan lisäksi viikoittaisilla omavalvontamittauksilla. Näin varmistetaan, että viimeisen huuhtelun jälkeen tekstiili on puhdas tuote ilman pesuainejäämiä. Tekstiilin huuhtelutulos varmistetaan mitaten pH-arvoa, alkalisuutta ja sähkönjohtokykyä.

Pesuprosessimme on joutsenmerkitty kemikaalien osalta ja tuotantoprosessillamme on mikrobiologisen puhtauden hallintajärjestelmän SFS 14065:2016 mukainen sertifikaatti.

Harri Lepoaho
Sakupe Oy, hygienia- ja ympäristöryhmän puheenjohtaja